Cine închiriază mașini în România?

Cine închiriază mașini în România de la firmele locale?

 Pentru a afla cine închiriază mașini în România, precum și cine sunt clienții firmelor de rent a car din România, echipa de la Nanorent a făcut o analiză aprofundată de piață. În urma datelor colectate și analizate pentru perioada ianuarie-august 2023, am obținut o imagine mai clară asupra celor care apelează la serviciile de închirieri auto.

Diaspora: Conexiuni puternice cu țara natală

La întrebarea „Cine închiriază mașini în România?”, descoperim că majoritatea răspunsului se află peste hotare. Conform studiului nostru, 53,44% din clienții firmelor locale de închirieri auto sunt români din diaspora. În plus, 89,8% dintre aceștia aleg să călătorească cu avionul, preferând să preia mașina direct de la aeroport. Această preferință pentru preluarea mașinilor de la aeroport este justificată dacă luăm în considerare nevoile specifice ale românilor din diaspora. Mai mult, este o alternativă comodă și eficientă prin faptul că se economisește timp prețios. Doar un procent de 10.2%, optează pentru închirierea unei mașini de la o locație diferită.

Străinii descoperă România pe patru roți

Aproximativ 30,17% din clienții firmelor de rent a car care aleg să exploreze România la volanul unei mașini închiriate sunt cetățeni străini. Atuurile turistice ale țării noastre atrag vizitatori din toate colțurile lumii. Totuși eficiența redusă a sistemului public de transport, îi determină pe turiștii străini să apeleze la o companie de închirieri auto. Conform unui studiu recent realizat de Institutul Național de Statistică, în trimestrul I al anului 2023, cheltuielile turiștilor străini pentru închirierea de autoturisme au reprezentat 59,2% din totalul cheltuielilor lor pentru transport. În acest context, închirierea unei mașini se dovedește a fi soluția ideală, care le oferă libertatea și flexibilitatea de care au nevoie pentru a vizita țara noastră.

Localnicii: Nevoi diverse, soluții la îndemână

Potrivit cercetărilor noastre, 16,37% din cei care apelează la serviciile de închirieri auto sunt localnici. Motivele sunt multiple. În lunile de vară majoritatea au nevoie de mașini mai încăpătoare pentru a se deplasa cu familia sau cei dragi în vacanțe. Alții au nevoie de o mașină pentru a se deplasa la diferite evenimente speciale. În timp ce alți apelează la firmele de rent a car doar atunci când mașina lor este în service.

Pentru a avea o imagine mai clară asupra distribuției clienților firmelor de închirieri auto, am pregătit un infografic detaliat. Acesta ilustrează procentajul și originea celor care aleg să închirieze mașini pe teritoriul României.

Cine inchiriaza masini in Romania - infografic

Dinamică pe genuri: O statistică interesantă despre Cine închiriază mașini în România

Echipa Nanorent nu s-a oprit doar la o analiză superficială a pieței de închirieri auto. Dorința de a înțelege în profunzime comportamentul clienților a condus la o cercetare amănunțită, care a inclus și repartiția în funcție de gen. Prin urmare din totalul persoanelor care își pun întrebarea „Cine închiriază mașini în România?”, 62,83% sunt bărbați, în timp ce 37,17% sunt femei. Această diferență ar putea fi reflectată de rolurile tradiționale în familie, unde, în anumite contexte, bărbatul este desemnat sau preferă să fie principalul șofer în călătorii. Următorul infografic prezintă o repartiție clară a închirierilor auto pe genuri:

infografic Inchirieri auto Romania in functie de gen

 

Timpul mediu de închiriere

Un alt detaliu important extras din analiza noastră se referă la durata medie de închiriere. Interesant este faptul că această medie este influențată de variațiile sezoniere. Pe timpul verii, când cererea de mașini de închiriat atinge un vârf, multe persoane optează pentru perioade mai lungi de închiriere, dornice să profite la maximum de zilele însorite și de vacanțele planificate. Cu toate acestea, în restul anului, duratele pot fi mai scurte, aducând astfel media generală la 7,4 zile. Acest echilibru reflectă adaptabilitatea serviciilor de închiriere la fluctuațiile anuale ale cererii, încercând să răspundă cât mai bine nevoilor diverse ale clienților.

Ce Tipuri de Motoare Preferă Clienții Închirierilor Auto în 2023?

 

infografic preferinte motoare la inchirieri auto

În 2023, pe piața închirierilor auto din România, preferințele clienților legate de tipul de combustibil au dezvăluit un portret interesant al mobilității moderne. Statistica noastră arată că 50% dintre vehiculele închiriate au fost echipate cu motoare pe benzină. Motorina, cu o cotă de piață de 30%, continuă să fie o opțiune populară. Cu toate acestea, ceea ce este cu adevărat notabil este creșterea interesului pentru soluții mai prietenoase cu mediul: 10% dintre vehiculele închiriate sunt hibride, iar 5% sunt pur electrice. Aceste cifre subliniază o evoluție pozitivă și o înclinație clară către opțiuni de transport mai durabile.

Concluzie: Cine închiriază mașini în România? 

Sperăm că prin această analiză de piață am putut să vă răspundem cât mai în detaliu la întrebarea: Cine închiriază mașini în România?

La Nanorent, înțelegem că în spatele fiecărei statistici stă o nevoie reală, o dorință sau o așteptare. Prin efortul constant de a analiza și de a înțelege tendințele pieței, ne asigurăm că suntem mai mult decât o simplă companie de închirieri auto Cluj – suntem un partener de încredere pentru clienții noștri. Analizele noastre nu doar că ne ghidează strategiile, dar confirmă și angajamentul nostru față de excelență și inovație. Indiferent dacă vorbim de români reveniți din diaspora, turiști străini sau localnici, fiecare client beneficiază de atenția și dedicația noastră

© Nanorent / digital marketing by 16.media