Cât costă să închiriezi o mașină în 2022?

Masina de inchiriat cu bani putini

Tarifele să închiriezi o mașină în anul 2022 au fost și sunt mai mari decât erau obișnuiți clienții serviciilor de rent a car în anii precedenți. Pentru firmele de închirieri auto este mai mult o chestiune de supraviețuire, decât de dorință exagerată de câștig. Vă vom detalia în continuare principalele motive care au dus la creșterea preturilor de pe piața de închirieri auto Cluj și în general din România.

Reducerea parcului auto

Este bine știut faptul că marea majoritate a mașinilor de închiriat sunt cumpărate prin leasing de către firmele de rent a car. Iar cum orice industrie este dependentă de venituri, în cazul celor care închiriază mașini, veniturile le-au fost reduse odată cu începerea pandemiei de Covid-19 din anul 2020. Restricțiile impuse de către majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dar în general din toată lumea, au dus la prăbușirea sectorului de închirieri auto.  Asemenea, traficul de pe cele mai mari cinci aeroporturi din România a scăzut cu până la 70% în perioada pandemiei, industria de închirieri auto fiind aproape dependentă de numărul de călători de pe aceste aeroporturi.

Prin urmare, o parte din firme, fie au renunțat la mașinile de închiriat, fie au încercat să vândă mașinile mult mai ieftin, decât era prețul real al acestora. Un lucru este clar, pandemia de Covid-19 a generat pierderi pentru firmele de închirieri auto din România.

Criza semiconductorilor și scumpirea mașinilor noi

Producătorii de cipuri au fost nevoiți să întrerupă temporar producția din cauza lockdown-urilor ca urmare a pandemiei de Covid-19. Cererea ridicată din timpul pandemiei pentru produsele electronice precum telefoane mobile, tablete, computere sau console de jocuri, nu a putut fi acoperită integral de piața semiconductorilor, ceea ce a dus la situații de criză. Cum era de așteptat, această criză a afectat întreaga industrie auto, în ciuda anunțării din timp a producătorilor de mașini asupra stocurilor necesare. Deficitul în aprovizionarea de cipuri a condus la întreruperea producției de mașini noi. Astfel marea majoritate a producătorilor de automobile au luat decizia de a suspenda producția de autovehicule pentru refacerea stocurilor de componente electronice.

Această criză a generat costuri de producție mai ridicate, precum și termene de livrare mai mari. În prezent termenele de livrare pentru o mașină nouă pot depăși lejer 8 luni de zile. Chiar dacă suntem în al doilea an de criză a semiconductorilor, experți din domeniu spun că această criză nu se va finaliza nici în anul 2022. Prin urmare este dificil de preconizat când se va putea lua în calcul o revenire completă a disponibilității componentelor electronice.

Războiul din Ucraina și criza energetică

Războiul din Ucraina adâncește tot mai mult criza energetică din Europa. Chiar dacă statele din Vest s-au solidarizat și au anunțat sancțiuni aspre asupra Rusiei, încă nu este cert dacă acestea lovesc pe cine trebuie? Este bine știut faptul că Europa este dependentă de petrolul și gazul rusesc, datorită industriilor care funcționează în mare parte pe baza acestor carburanți fosili. Între timp, în benzinării prețurile carburanților explodează, iar barilul de petrol atinge cote maxime. Dar marea problemă a industriei producătoare de mașini o reprezintă procurarea materiei prime, pe lângă creșterea prețurilor energiei.

De exemplu, Rusia este un jucător important pentru industria auto mondială datorită zăcămintelor de care dispune precum: paladiu, minereu de nichel, oțel, aluminiu, al gazelor rare neon și xenon. Prin urmare, toate aceste încercări de a stopa războiul din Ucraina, au dus la scumpiri în lanț a principalelor materii prime din industria auto, în timp ce producția de mașini a scăzut considerabil. Rămâne de văzut cum va face față acestor obstacole industria auto, având în vedere faptul că toate aceste scumpiri vor contribui în costul final de achiziție al unui vehicul.

Mentenanța mașinilor

Se pare că deținerea unei mașini ar putea devenii în curând un lux dacă ne uităm la prețurile legate de mentenanța unei mașini. Începutul anului 2022 a venit cu creșterea impozitului cu aproximativ 2,6% pentru proprietarii de mașini. La aceasta se mai adaugă scumpirea majoră a polițelor RCA, în urma falimentului a mai multor companii asigurătoare. Spre comparație, față de anul 2020, asigurările obligatorii s-au dublat sau chiar triplat, în funcție de mașină și de istoricul șoferului. Dacă în anul 2020 o asigurare îl costa pe șofer 440 RON, astăzi aceeași asigurare costă în jur de 1600 RON. În paralel, prețurile pieselor auto și al manoperei au continuat să crească.

Concluzie: Cât este prețul final să închiriezi o mașină?

Așadar, toate aceste scumpiri au condus ca firmele de rent a car Cluj să crească prețurile mașinilor de închiriat, pentru a putea să își acopere cheltuielile și pentru a putea face față costurilor actuale. Comparând prețurile actuale cu cele de înainte de pandemie, persoanele care apelează la serviciile firmelor de închirieri auto vor avea de plătit cu peste 50% mai mult. La acestea se mai adaugă dificultatea firmelor de închirieri auto de a crește rapid parcul auto. Prin urmare, dacă îți faci planuri să călătorești și vei avea nevoie să închiriezi o mașină vă recomandăm ca să vă rezervați o mașină cu cel puțin două luni înainte.

La Nanorent prețurile să închiriezi o mașină la Cluj (cu 200 km/zi și 200 de euro garanție)  variază între 24 de euro pe zi pentru închirierea unui Citroen C-Elysee și 30 de euro pe zi pentru închirierea unei Skoda Rapid în funcție de modelul dorit și perioada de închiriere. Dacă ai nevoie să închiriezi o mașină la întoarcerea în țară, Nanorent o va livra în mod gratuit la Aeroportul Cluj și în Cluj-Napoca.

© Nanorent / digital marketing by 16.media