Firmele de rent a car încep să devină foarte solicitate, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă. Cei care se întorc în țară cu avionul pentru a-și petrece sărbătorile alături de cei dragi, optează să închirieze o mașină la aeroport de la firmele de rent a car. Totuși siguranța dumneavoastră și a pasagerilor cu care călătoriți este un aspect important. De aceea, trebuie să îl luați de fiecare dată în calcul atunci când porniți la drum. În special când poleiul, gheața sau zăpada își fac apariția pe carosabil. Performanța șoferului în perioada de iarnă, întreținerea excelentă a mașini și bunul simț, toate contribuie la condusul în siguranța pe timpul iernii. În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva aspecte care trebuie luate în considerare atunci când conduceți iarna mașina.
1. Curățați-vă mașina înainte de a porni la drum.
Este incomod să cureți mașina, dar acesta este un pas important de siguranță. Zăpada și gheața de pe geamuri și oglinzi vă blochează vizibilitatea și pot provoca un accident. Înainte de a pleca, ștergeți toată zăpada sau gheața de pe ferestre, oglinzi, capotă, portbagaj și plafon. Ștergeți toate luminile pentru a putea fi observat de către ceilalți participanți la trafic.
Curățați plafonul de zăpadă! Zăpada acumulată pe plafon poate zbura în timp ce conduceți și poate lovi alte mașini sau chiar pietoni. Dacă nu poți ajunge acolo sus cu peria de zăpadă, folosește o mătură.
2. Reduceți viteza pentru a vă opri la timp.
Siguranța ta este pe primul loc! Iarna nu este momentul oportun să conduceți repede. Păstrați viteza sub limita de viteză, astfel încât să vă puteți opri fără a aluneca sau derapa. Conform legislației din România se recomandă ca viteza să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților când partea carosabila este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzga.
Ține minte: Iarna, totul se desfășoară cu încetinitorul, așa că trebuie să te adaptezi după noi parametri.
3. Lăsați 5-6 secunde spațiu în spatele altor vehicule.
Chiar dacă mergi încet, poate dura ceva timp să te oprești pe un drum înghețat sau acoperit cu zăpadă. Dacă sunteți în urma unei mașini, lăsați cel puțin 5-6 secunde distanță față de aceasta. Acest lucru vă oferă timp suficient pentru a vă putea opri în siguranță și a evita eventualele coliziuni sau derapaje.
4. Conduceți lin pentru a nu derapa.
Mișcările sacadate pot duce la scăparea de sub control a mașinii. Așa că fiți foarte atenți și conduceți cât mai lin posibil. Apăsați ușor pedalele de frână și de accelerație pentru a opri și accelera ușor astfel încât să evitați derapajele. De asemenea manevrați volanul încet și ușor.
5. Frânați ușor pentru a controla oprirea.
Dacă drumurile sunt înghețate, ai putea derapa dacă frânezi prea tare. Când trebuie să vă opriți, apăsați treptat pe pedala de frână. Acest lucru ar trebui să vă împiedice să alunecați sau să pierdeți controlul. Acesta este un alt motiv pentru care condusul cu viteză redusă este atât de important. Atâta timp cât nu mergi prea repede, ar trebui să poți frâna mașina lin.
Rămâi concentrat la drum! Pentru a evita folosirea bruscă a frânei este important să poți observa din timp orice obstacole.
6. Evitați utilizarea funcției Cruise Control.
Utilizarea funcției Cruise Control poate fi un mod relaxant de a conduce. Cu toate acestea, în timpul iernii, nu ar trebui să utilizați deloc această funcție. Daca vehiculul dumneavoastră are aceasta opțiune activată nu aveți in totalitate control asupra accelerației și a decelerației. Pe carosabilul acoperit cu zăpadă, gheață sau nisip, acest lucru vă poate face să alunecați sau să pierdeți controlul mașinii.
7. Opriți-vă dacă vremea se înrăutățește brusc.
Condițiile de iarnă se pot schimba rapid. Dacă vremea se îndreaptă spre ce e mai rău, cel mai bine este să nu mai conduceți și să rămâneți în siguranță. Găsiți un loc sigur în apropiere pentru a opri (de preferat o benzinărie sau în parcarea unui motel). Puteți încerca să porniți din nou la drum când vremea este mai bună.
De asemenea, este recomandat să te oprești când derapezi foarte mult și nu poți controla mașina, vizibilitatea este foarte proastă sau te simți panicat. Toate acestea sunt condiții periculoase și ar trebui să vă opriți înainte de a avea un accident. În cazul în care rămâneți blocat în mașină din cauza condițiilor meteo nefavorabile nu uitați să aprindeți luminile de avarie și să sunați pentru ajutor.
Sfat: Pentru a menține mașina încălzită porniți motorul timp de 10 minute la fiecare oră.
8. Evitați să conduceți când sunteți obosit sau distras.
Trebuie să fii foarte atent când conduci, în special iarna. Conducerea unui vehicul când ești obosit încetinește timpul de răspuns și concentrarea, ceea ce este extrem de periculos. Încercați să nu conduceți pe zăpadă sau gheață când sunteți obosit sau nu v-ați odihnit corespunzător.
9. Ce fac dacă mașina derapează?
Scopul conducerii defensive este să nu ajungi să derapezi. Totuși, pot exista anumite situații neprevăzute, iar de aceea este bine să fi pregătit. Prin urmare dacă ați pierdut aderența mașini pe spate și derapați, cel mai important lucru este să nu apăsați frâna. În momentul în care observați că spatele mașinii derapează, virăm roțile în direcția în care pleacă spatele. Virarea roților se face atât cât e nevoie pentru a pune roțile din față înapoi pe direcția de mers. Spre exemplu, dacă spatele mașinii tinde să fugă spre dreapta, tragem de volan tot spre dreapta, nu spre stânga.
Prin urmare, este foarte important să acordăm mai multă atenție asupra modului cum conducem în timpul anotimpului rece. Asemeni proverbului, condusul iarna nu e ca vara.
Te gândești să apelezi la o companie de rent a car ?
Cei de la Nanorent au pregătit mașinile de închiriat pentru sezonul rece. Astfel, te vei putea bucura din plin de magia sărbătorilor de iarnă și de momentele de neuitat alături de cei dragi. Nanorent este o companie de rent a car Cluj care vă oferă servicii premium de închirieri auto în Cluj-Napoca la prețuri rezonabile și competitive.
Sursa foto: Unsplash